Že polievka je grunt a mäso špunt, hovorili už naše staré mamy.

To je dôvod, prečo my moderní masožravci sme permanentne zaštupľovaní a vystresovaní. A tak nám treba.

Z nuly na stovku sme zrýchlili za 10 sekúnd, polievky sme zmenili na dosť nechutnú práškovú konzistenciu a začali sme sa klaňať fast foodu. Slovo vývar sa spojil s ponožkami a nečudo, že hlboké taniere zostali v kredenci. Pritom polievka je to najjednoduchšie jedlo na svete a uvariť ho dokáže každý. Hodíš ingrediencie do hrnca, varíš a varíš. Nič viac. Ale potom, keď je hotová a naplní žalúdok, si najedený až tak, že si šťastný. Viac! Blažený.

Moja babka presne vedela, ktorá polievka čo lieči, čomu pomáha a ktorú treba variť podľa sezóny.

Poviete si možno, aký dojímavý príbeh z vidieka, ale nie, nechcem vás dojať. Nemohla som si odpustiť tento úvod. Lebo. To, čo my už dáááávno vieme, nedávno „objavili“ Američania. Oni, ktorí polievky vo svojej kuchyni neznášajú! Možno sa zmenia teraz dejiny, možno sa prepíšu kuchárske knihy, lebo faktom je, že ikonický Magazin Vogue aj New York Times minulý rok pomenovali soup ako “novú šťavu”, ktorá je výživnejšia, blahodarnejšia ako popíjanie smooties, navyše pomáha schudnúť.

Odborníci polievku dokonca uznali za „soup meals“ teda za plnohodnotné hlavné jedlo.

To sme v našich zemepisných šírkach dáááávno vedeli. No čo vám poviem, vidíte to sami, objavili teplú vodu! Naše babky sa v hrobe obracajú, lebo odrazu je polievka módny trend. Fazuľová, zeleninová, kulajda aj rascová… Namiesto bagetární vo svete pribúdajú polievkárne, namiesto sendvičov ponúkajú výber polievok, a nie hocijakých. Vyskúšala som ich zopár v Dánsku, Anglicku aj Nemecku a prisahám, že mi chutili. A keďže všeobecne málo pijeme, každý sa po nej cíti dobre, spokojne.

Polievkovanie je návykové.

Hladí dušu, lieči stres a zbavuje telo tukových zásob.

A to my ženy predsa milujeme. Tak hurá, nech žijú polievky!

Recepty a program chudnutia nájdete v knihe Polievky, od ktorých sa chudne na http://www.sladkaema.com